Rapša vispārīgs raksturojums.
Rapsis
pieder pie krustziežu dzimtas un ģints Brassica. Pie šīs
ģints pieder arī dažādi kāposti, kolrābji, kāļi, rāceņi, turnepši,
redīsi, rutki un sinepes, ģenētiski šie augi atšķiras pēc hromosomu
skaita.
Pastāv ziemāju
un vasarāju tipa rapšu formas. Ziemāju un vasarāju tipa formas savstarpēji
atšķiras ne tik daudz pēc morfoloģiskajām pazīmēm, kā pēc attīstības
gaitas ritma, veģetācijas ilguma, utt.
Rapsis pārtikas
vajadzībām audzēts jau 20. gs. p. m. ē. Indijā. Ķīnā
un Japānā ieviests mūsu ēras sākumā. Rapsi var audzēt relatīvi
zemās temperatūrās, un tā attīstībai nepieciešams ievērojami
mazāk siltuma nekā citiem eļļas augiem. Klimatiski skarbos apstākļos
tas bija praktiski vienīgais eļļas ieguves avots. Šis faktors veicināja
rapša ieviešanu Eiropā 13. gadsimtā. Rapša eļļu lietoja galvenokārt
kā lampu eļļu apgaismošanai, jo tā dega, neradot dūmus. Kopš
20. gs. astoņdesmitajiem gadiem rapsis ir viens no visplašāk audzētajiem
pārtikas eļļas augiem. Deviņdesmitajos gados arvien lielāku nozīmi
sāka iegūt rapša izmantošana biodegvielu ražošanā.
Rapsis
ir otrs lielākais augu eļļas ieguves avots pasaulē un visplašāk
audzētais eļļas augs Eiropā. 1999. gadā rapša kopievākums
pasaulē bija 42,11 milj. t., kas ir 15% no eļļas augu kopievākuma.
Latvijā
rapsi audzē gan sēklu, gan kā lopbarības zaļmasas un
zaļmēslojumu augu. Tas ir uzskatāms arī par nozīmīgu nektāraugu.
Rapšu eļļa
Rapša
eļļa ir nozīmīgs pārtikas produkts, jo tā satur līdz 90%
nepiesātināto un mazpiesātināto taukskābju. Pēc diētiskajām
īpašībām rapša eļļa ir atzīta par vienu no visaugstvērtīgākajām
pārtikas eļļām. Tā ir lietojama arī kā auksti spiesta ("dzīvā"
eļļa), ko var iegūt ar nelielām spiedēm mājas apstākļos. Lai
rapša sēklas varētu realizēt, tām ir jāatbilst starptautiski noteiktām
rapša tirdzniecības kvalitātes prasībām:
- Jāsatur vismaz 40% eļļas;
- Bāzes mitrums - 8%;
- Piemaisījumi ne vairāk kā 2%;
- Pieļaujamais glikozinolātu līmenis 25 qmol;
- Erukskābes - 2%.
Rapša
eļļu plaši lieto arī kā smērvielu mehānismu eļļošanai.
Pēdējā laikā arvien lielāku nozīmi iegūst rapša eļļas
izmantošana biodegvielas ražošanai. Pasaulē šis pielietojuma
veids kļūst arvien populārāks. Rapša eļļu var izmantot motoru
darbināšanai gan tīrā veidā, gan maisījumos ar naftas dīzeļdegvielu,
gan īpašas biodīzeļdegvielas veidā, ko iegūst, pāresterificējot
eļļu ar alkoholu katalizatora klātbūtnē. Šis ražošanas process
nav sarežģīts un dārgs. Rapša biodīzeļdegvielu var lietot sērijveida
auto dīzeļdzinējos.
Rapša raušiem
ir labas realizācijas iespējas. Rapša rauši ir augstvērtīgs lopbarības
produkts. Tas ir lietojams kā olbaltumvielu piedeva mājputnu,
cūku un liellopu, it īpaši slaucamo govju barības devā. Raušiem
ir laba sagremojamība, zems kokšķiedru saturs un labi sabalansēts
neaizvietojamo aminoskābju sastāvs. Atkarībā no eļļas ieguves
veida rapša raušos (eļļa mehāniski izspiesta) paliek līdz 10%
eļļas, rapša spraukumos (eļļa izspiesta un ekstrahēta, lietojot
šķīdinātājvielas) - 2 - 3% eļļas. 1 kg rapša raušu satur
250 - 420 g sagremojamā proteīna.
Atkarībā no šķirnes un augšanas
apstākļiem sēklas satur 40 - 46% eļļas un 18 - 20% proteīna.
Nerafinētās rapšu eļļas ir iegūtas no Latvijā audzētā rapša
sēklām ar aukstās spiešanas metodi. Eļļa ir attīrīta, tai ir
gaiša krāsa, patīkama smarža un rapšu eļļai raksturīga garša.
Tā ir vērtīgs uzturlīdzeklis, satur daudz nepiesātināto taukskābju:
oleīnskābi, linolēnskābi un citas. Šīm skābēm, ko apzīmē ar
F vitamīniem, raksturīgas biostimulējošas īpašības. Tās uzlabo
vielmaiņu, organisma aizsargspējas, atjauno šūnas. Taukskābju satura
ziņā rapšu eļļa ir līdzīga olīveļļai. |